Alieke Geerse – van Dijk is beherend apotheker bij BENU Apotheek Venray en heeft een groot hart voor palliatieve zorg van patiënten. “Het voorschrijven van medicatie in de palliatieve fase is divers. De ene patiënt wil zo lang mogelijk leven, de andere patiënt wil zo min mogelijk pijn en ongemak ervaren. Wij gaan met de patiënt in gesprek om te kijken wat zijn/ haar/ hen doel is en daar focussen wij op. Het ultieme doel voor iedere patiënt is om zoveel mogelijk comfort te bieden, in welke zin dan ook.”
Palliatieve kit
Alieke heeft sinds kort de palliatieve kit voor regio Noord-Limburg geïnitieerd. Dit is een kit, voorzien van alle benodigdheden, voor een patiënt die terminaal ziek is. Voorheen werd de apotheek op het laatste moment gebeld om de medische (hulp)middelen voor een terminale patiënt te verzorgen. Door de komst van de palliatieve kit, staat vrijwel alles klaar en hoeft er niet ad-hoc gewerkt te worden. Dit brengt meer rust voor zowel patiënten als apothekers en huisartsen. Een bijkomend voordeel is dat voorheen overgebleven (hulp)middelen weggegooid moesten worden, terwijl bij de kit de gebruikte middelen aangevuld worden na terugkomst. De palliatieve kit geeft niet alleen meer structuur, maar is ook duurzamer.
Onze rol
Een apotheker in de palliatieve fase is van grote waarde voor patiënten. Alieke legt uit dat een apotheker écht een verschil kan maken, ze doen namelijk veel meer dan alleen de juiste medicatie leveren. “Ik probeer echt de verbinding te zoeken met de patiënt die tegenover mij zit tijdens een medicatiegesprek. Vooral bij terminale patiënten is het belangrijk om er voor hen te zijn. Het verlicht om te praten over de laatste levensfase.” Daarnaast wordt aandacht geschonken aan naasten van patiënten. De vraag ‘Hoe gaat het nu met u?’ doet veel, vertelt Alieke. Na het overlijden van een patiënt stuurt de apotheek meestal een kaart naar de familie, dit wordt ontzettend gewaardeerd.
Ook voor huisartsen spelen apothekers een grote rol. Buiten de nauwe samenwerking, vindt Alieke het belangrijk dat wordt ingespeeld op de behoeftes van een huisarts nadat euthanasie bij een patiënt heeft plaatsgevonden. “Het geven van euthanasie bij patiënten wordt onderschat. Voor een huisarts is het prettig als zij na het geven van euthanasie ook even kunnen ventileren, bij ons kan dat”, legt Alieke uit.
En wat Alieke wenst dat meer mensen zouden weten? “Ik zou echt willen dat iedereen wist dat we er écht voor patiënten zijn, zeker in de palliatieve fase. Er ligt nog een te groot taboe op het bespreekbaar maken van de dood en van ieders laatste wensen. Ik pleit ervoor dat mensen meer langsgaan bij hun apotheek om het gesprek over alle mogelijkheden aan te gaan.”