Rouw verwerken door creativiteit met ‘Ik mis, dus ik…’

Iedereen krijgt er vroeg of laat mee te maken; verlies en rouw. Er ligt een groot taboe op het bespreekbaar maken van dit onderwerp, terwijl het juist verlicht om erover te praten en verhalen met elkaar te delen. Vanuit deze insteek organiseert Co. de Cultuurontwikkelaar in samenwerking met Bibliotheek Venlo en het team van ‘Ik mis’, de workshops ‘Ik mis, dus ik…’ in stadsbibliotheek Venlo. Dit zijn workshops waar cursisten hun verlies én verhaal uiten in een creatief doe-thema om zo samen het gesprek aan te gaan. Eva Geutjes is initiator en projectleider vanuit Co. de Cultuurontwikkelaar, Linda Engels van Studio Dada is één van de workshopleiders, samen vertellen ze over hun ervaringen.

Ik mis, dus ik maak
Het idee voor ‘Ik mis, dus ik…’ is in 2022 ontstaan. Onder leiding van Eva en schrijfster Renée Verberne zijn inspirerende gesprekken gevoerd met zes mensen die ieder hun eigen verlies meedragen. Deze verhalen zijn vertaald naar gedichten, die als basis dienen voor cursisten van Co. de Cultuurontwikkelaar. Zij creëren hier nieuwe werken mee. Het maakproces bracht iets bijzonders tot stand, naast het verbindende element van samen maken, resulteerde dit in de expositie ‘Ik mis, dus ik maak’. Het bleek een groot succes te zijn. “Het onderwerp rouw en verlies leeft nog meer dan we van tevoren dachten”, begint Eva. “Hieruit volgend zijn we met ervaringsdeskundigen en professionals verder gaan kijken om een mooi, toegankelijk programma samen te stellen waarin gemis wordt gekoppeld aan creatief bezig zijn”, gaat Eva verder.

Succes van de workshop
Iedere maand wordt een workshop georganiseerd met een ander doe-thema. Denk aan wandelen, fotografie, schrijven, mandala’s maken etc. De workshop is gratis en voor iedereen. “Het mooie aan de workshop is dat mensen echt openbloeien en hun verhaal delen door de kleine opdrachten van de thematiek”, legt Linda uit. Per workshop zijn twee van de vijf begeleiders aanwezig. Eén als workshopleider, de ander als workshopondersteuner. Op die manier krijgt iedere deelnemer de aandacht die ze verdienen. De samenstelling van begeleiders wisselt constant wat zorgt voor een prettige dynamiek.

Deelnemers zijn enthousiast over de workshops en komen herhaaldelijk terug, daarnaast wordt de workshop goed rondgesproken. “We hebben niet de verwachting om 1000 mensen te bereiken. Ons doel is om een kleine community neer te zetten die praten over rouw en verlies op hun beurt weer doorgeven aan anderen om zo het taboe te doorbreken”, vertelt Eva.

De magie van de workshops is dat altijd een veilige setting wordt gecreëerd waar iedereen zichzelf mag en kan zijn. Het delen van verhalen zorgt voor herkenning en erkenning. “Het mooiste aan het geven van deze workshops is dat je mensen ziet verzachten en dat je mensen écht kan helpen. Als wij ze tools meegeven waardoor ze beter met hun verdriet om kunnen gaan, denk ik dat we het heel goed doen”, vertelt Linda trots.

Vol met inspiratie
Eva legt uit dat het faciliteren van de workshops afhankelijk is van subsidie, daarnaast komt er veel vrijwilligerswerk bij kijken. Zowel Eva als Linda streven ernaar dat ook in 2025 de workshops georganiseerd worden. “We hebben meer ideeën dan tijd”, lacht Linda.

Ook interesse aan deelname aan één van de workshops? Hou de agenda van bibliotheek Venlo in de gaten! Voor meer informatie kunt u de website van Co. de Cultuurontwikkelaar raadplegen.

Heeft u suggesties of ziet u iets dat niet klopt? Laat het ons weten!

Uw bericht komt terecht bij NPZ Noord-Limburg.