‘Het vrijwilligerswerk heeft mij veel wijsheid gebracht.’

Milly is bijna zes jaar vrijwilliger bij VPTZ Venlo. “Toen mijn moeder terminaal was heb ik haar samen met mijn zus en broer verzorgd. Dat was zo’n bijzondere, verdrietige maar ook mooie en warme periode. Dat heeft ook voor mijzelf veel veranderd. Mijn vader overleed toen ik drie jaar was en daar werd bij ons thuis vrijwel nooit over gesproken. Ik ben ook niet bij het afscheid van mijn vader geweest. De dood was in ons gezin echt een enorm taboe.

Pas ruim 50 jaar later, tijdens het sterfproces van mijn moeder merkte ik dat het ook anders kan en dat de laatste levensfase heel waardevol kan zijn. Dat iemand thuis met liefde en aandacht verzorgd en omringd wordt door naasten. Na het overlijden van mijn moeder zag ik een vacature van VPTZ Venlo en toen klopte het voor mij. Ik speelde destijds al langer met het idee om iets van vrijwilligerswerk te gaan doen omdat ik graag iets wilde betekenen voor de medemens. Dit is echt iets wat bij mij past. Om vrijwilliger te worden heb ik eerst een vrij intensieve scholing gevolgd. Daar ga je ook in op het persoonlijke deel en kom je er echt achter of dit bij je past en of je het aankunt.

De eerste keer dat ik bij een familie was als vrijwilliger, vond ik dat wel spannend. Je komt toch in een hele persoonlijke situatie terecht en je weet niet hoe mensen daar tegen aankijken. Inmiddels heb ik meer dan 50 inzetten gehad. De ene keer zien ze je als oppas of hulp in huis en de andere keer word je bijna gezien als geestelijk verzorger. Soms kun je écht wat betekenen voor de stervende en de familie, en soms is het alleen het waken wat er toe doet.

Ik merk zelf dat ik beter word in het gesprek over de dood. Je komt in een hele intieme situatie terecht en ik weet steeds beter hoe ik mijn plek daarin kan vinden. Ook volg ik nog steeds veel scholingen. Ik merk dat ik daardoor een betere vrijwilliger kan zijn en beter met mensen in gesprek kan gaan. Je moet wel bepaalde eigenschappen hebben om dit vrijwilligerswerk te kunnen doen. Je volledig kunnen inzetten, eigen zaken aan de kant zetten en je kunnen en willen inleven. Niet het verdriet van een ander jouw verdriet maken en mee naar huis nemen.

Het vrijwilligerswerk heeft mij heel veel gebracht. Ik haal er veel wijsheid en ervaring uit en leer dankbaar te zijn dat ik bij die laatste levensfase mag zijn. Je stapt in een situatie waar mensen jou vertrouwen en toelaten. Ik ben zelf spiritueel ingesteld en geloof dat er bij een overlijden ‘iets’ of iemand klaar staat om diegene te ontvangen. Wij op aarde zorgen ervoor dat alles zo goed mogelijk verloopt en dat iemand zo min mogelijk hoeft te lijden. Zo dragen alle schakeltjes iets bij aan het bijzondere proces van sterven.

Ik durf wel te zeggen dat het starten als vrijwilliger bij VPTZ een van de bijzonderste stappen in mijn leven is. Ik hou ook van mijn dagelijkse werk als grafisch vormgever, maar wat ik als vrijwilliger meemaak is echt zó’n verrijking.”

Het vrijwilligerswerk heeft mij heel veel gebracht. Ik haal er veel wijsheid en ervaring uit en leer dankbaar te zijn dat ik bij die laatste levensfase mag zijn.

Heeft u suggesties of ziet u iets dat niet klopt? Laat het ons weten!

Uw bericht komt terecht bij NPZ Noord-Limburg.