‘Het gevoel dat je krijgt als je zo veel toe kunt voegen aan iemands laatste levensfase geeft mij heel veel voldoening.’

Janny is ruim 9 jaar vrijwilliger bij VPTZ. Jaren geleden overleed haar dementerende moeder in haar armen. Dat moment staat op haar netvlies en zal ze nooit vergeten. “Het was heel fijn en waardevol. De laatste fase van je leven is zo bijzonder!”

Kort daarna zag ze bij de apotheek een folder liggen van VPTZ. Omdat ze zelf destijds mantelzorger was voor haar moeder wist ze hoeveel impact het mantelzorgen kan hebben op je leven en raakte ze geïnteresseerd in de werkzaamheden die komen kijken bij VPTZ. Ze heeft contact opgenomen met VPTZ en volgde de opleiding. Ook volgende ze de opleiding over stervensbegeleiding binnen ziekenhuis VieCuri om meer inzicht te krijgen.

Janny herinnert zich haar eerste bijdrage bij VPTZ nog erg goed. Ze ondersteunde een man waarvan zijn moeder in het verzorgingstehuis lag. Hij durfde haar niet alleen te laten. Door Janny’s bijdrage kon hij af en toe weg. “Ik herinner me nog dat ik naast haar zat en dat haar zoon ineens binnenkwam. Hij ging aan de andere kant van het bed zitten. Ik vroeg hem of hij wilde dat ik bleef. Hij begon te vertellen over het overlijden van zijn vrouw, aan een stuk door! Doordat hij dit met mij deelde werd zijn moeder wakker en ze begon aandachtig te luisteren. Ik besefte dat door er simpelweg te zijn ik hiermee hen de mogelijkheid gaf meer met elkaar in verbinding te staan. Het leek of dit nog “besproken” moest worden. Ze was me hier dankbaar voor. De dag daarna is ze gestorven.” Het gevoel wat je krijgt als je met deze kleine bijdrage zoveel toe kunt voegen aan dit proces geeft Janny veel voldoening. De werkzaamheden voor VPTZ zijn voor haarzelf ook heel rustgevend. Zo was er ook eens een mevrouw die geen familie had. Ze was helemaal alleen en wilde graag thuis sterven. De dokter heeft uiteindelijk 24-uurs hulp aangevraagd, onder andere bij VPTZ. “Ik werd ingeschakeld en heb dagen bij deze mevrouw gezeten. Ik pak er een boek bij en ik ben er gewoon.”

“Ik vind het fijn mijn verhaal en ervaringen hier te mogen delen. Er mag echt meer bekendheid komen voor de palliatieve zorg! Het is zo belangrijk!”

“Het gevoel wat je krijgt als je met een kleine bijdrage zoveel toe kunt voegen aan iemands laatste levensfase geeft mij heel veel voldoening.”

Heeft u suggesties of ziet u iets dat niet klopt? Laat het ons weten!

Uw bericht komt terecht bij NPZ Noord-Limburg.