‘Het mooiste aan mijn werk in het hospice is de liefde en aandacht die je aan gasten en familie kunt geven.’

Ed werkt als gastheer bij Mariaweide. “Mijn echtgenote is 8 jaar geleden overleden in Mariaweide. Ze had een heel moeilijk traject achter de rug, ziekenhuis in, ziekhuis uit. Na twee maanden kwam ze in Mariaweide terecht. Wat voor mij onbekend was.” De echtgenote van Ed is daar zes weken opgenomen geweest. “Ik heb daar zo’n ‘fijne tijd’ gehad. In het hospice was het echt tot rust komen, met veel aandacht en liefde. Dat heeft me enorm gegrepen toen. Toen dacht ik, als ik stop met werken en nog iets wil doen, dan ga ik vrijwilliger worden bij Mariaweide.”

De aandacht en liefde van alle professionals en vrijwilligers heeft enorme indruk op Ed gemaakt. “Voor anderen was het soms moeilijk te begrijpen dat ik als vrijwilliger bij Mariaweide ging helpen, omdat mijn echtgenoot daar is overleden.”

“Na mijn eerste dienst als vrijwilliger was ik meteen enthousiast, ik wilde meteen de volgende dag weer terug. Je werkt er voor de gasten en voor de familieleden, maar ook een beetje voor jezelf. Het geeft je een heel fijn gevoel. Je werkt met vrijwilligers, niemand krijgt een salaris, er is geen verschil. Iedereen is daar met dezelfde intentie. Dat geeft een heel fijn gevoel. Ook zorgt het voor veel nieuwe sociale contacten.”

Het mooiste aan het werk in het hospice is volgens Ed de liefde en aandacht die je aan gasten en familie kunt geven. Het fijne gevoel wat mensen eraan over houden. “Vaak krijg je na een overlijden ook hele fijne reacties over de tijd die gasten en families hebben. Ik haal veel voldoening uit het werk en ik kan me niks mooiers wensen om in mijn vrije tijd te mogen doen.”

Als je geen ervaring hebt met het onderwerp is het vaak lastig aan te geven wat mensen willen. Er wordt wel over gepraat, maar het is vaak ook afhankelijk van de situatie. Thuis had ik deze zorg niet kunnen geven, ook niet met de hulp van vrijwilligers.

Wanneer het over de laatste levensfase gaat, is er maar één ding dat Ed wil benadruken: “Geef degene die in de laatste fase zit alle liefde die je hebt. Waar en in welke vorm dat ook mag zijn; het komt allemaal neer op liefde.”

In het hospice was het echt tot rust komen, met veel aandacht en liefde. Dat heeft me enorm gegrepen. Toen dacht ik, als ik stop met werken, dan ga ik vrijwilliger worden bij Mariaweide.

Heeft u suggesties of ziet u iets dat niet klopt? Laat het ons weten!

Uw bericht komt terecht bij NPZ Noord-Limburg.