‘Mensen hebben vaak geen idee van alle mogelijkheden in palliatieve zorg.’

Marjolein is huisarts in Belfeld en herkent de onwetendheid over de mogelijkheden van palliatieve zorg. “Mensen hebben vaak geen idee van alle mogelijkheden in palliatieve zorg. Naasten van patiënten voelen zich vaak schuldig, ze hebben het idee dat ze alles zelf moeten doen en altijd klaar moeten staan.”

“Mensen zijn vaak niet op de hoogte of denken dat ze niet in aanmerking komen voor palliatieve zorg.” Marjolein benadrukt het belang om het onderwerp in een vroeg stadium met elkaar te bespreken: “Huisartsen hebben ook niet altijd in de gaten hoe het loopt, je probeert het in een vroeg stadium te bespreken maar dat lukt niet altijd. Wanneer palliatieve zorg wel op tijd ter sprake komt, zie je ook dat een sterfbed fijner verloopt. De patiënt en zijn of haar naasten ervaren meer rust.”

Een taboe rondom het onderwerp is er volgens Marjolein niet. “Je merkt wel dat de ene familie er makkelijker over praat dan de andere. De ene denkt dat ze alles zelf moeten doen, de ander vraagt sneller. Het is van belang dat mensen in een vroeg stadium weten om welke hulp ze kunnen vragen. Daarom is het goed dat deze campagne er is.”

Marjolein geeft naasten van patiënten altijd een advies mee: “Zorg dat je tijd over houdt om partner of kind te kunnen zijn. Dat is belangrijker dan dat je een goede mantelzorger bent. Het is belangrijk dat er voor elkaar kunt zijn in deze fase.”

Zorg dat je tijd over houdt om partner of kind te kunnen zijn. Dat is belangrijker dan dat je een goede mantelzorger bent. Het is belangrijk dat er voor elkaar kunt zijn in deze fase.

Heeft u suggesties of ziet u iets dat niet klopt? Laat het ons weten!

Uw bericht komt terecht bij NPZ Noord-Limburg.