‘Als huisarts kan ik in een moeilijke fase rust brengen.’

Koen is huisarts bij Huisartsenpraktijk Venlo-Zuid. Wanneer een patiënt is uitbehandeld, krijgt Koen bericht van het ziekenhuis. “Als huisarts ga je dan eerst in gesprek met de patiënt. Hoe is het nieuws aangekomen, hoe verwerk je dit en hoe kijk je naar de laatste levensfase? Het contact met de huisarts is in deze fase heel belangrijk. Mensen zijn vaak bang om te sterven. Als huisarts ben je een soort baken van rust, iemand waar ze op terug kunnen vallen. Ook bespreken we in een vroeg stadium de optie euthanasie. Dit is bijna nooit nodig maar het geeft vaak wel rust om te weten dat dit mogelijk is.”

De meeste mensen willen het liefst thuis sterven. Dit is echter niet in alle gevallen mogelijk. Soms omdat ze alleen wonen of omdat de zorg te zwaar wordt voor de naasten. “In dat geval nemen we contact op met een hospice. Dan kan de zorg overgedragen worden aan het hospice of de huisarts blijft behandelaar. Dat is een keuze van de huisarts in overleg met de patiënt. Als je als huisarts de zorg behoudt is het vaak een zware taak omdat je 24/7 bereikbaar moet zijn. De hulp van de ervaren verpleging in het hospice is hierin wel een hele fijne ondersteuning.”

Begin dit jaar is Cohesie (huisartsenkoepel Noord-Limburg) gestart met een pilot Palliatieve zorgdienst. Hier is Koen ook onderdeel van. “In deze pilot heb je als huisarts om het weekend zorgdienst voor terminale patiënten. Je bent dan het hele weekend beschikbaar voor deze patiënten. Dit is zowel voor de patiënt als voor de huisarts een fijne verbetering. Vroeger kon je als patiënt vele gezichten zien in een weekend, nu heb je een vertrouwde arts. Zelf krijg ik er veel energie van. Hoewel het zwaar werk is, ben je wel met hele zinnige zorg bezig. Dat geeft veel voldoening.”

“Het mooie aan het werk in deze fase is dat je in een moeilijke situatie rust kunt brengen in een familie. Je merkt dat vaak er een fijne sfeer is in een gezin en dat er mooie gesprekken ontstaan. Op het moment ben ik een boek aan het lezen waarin een mooie quote staat over ons werk. ‘Het geheim van patiëntenzorg schuilt in de aandacht voor de patiënt – dr. Peabody’. Daar kan ik me helemaal in vinden. Aandacht voor de patiënt maakt de zorg zo mooi. Ook in deze tijden van corona maken we tijd en aandacht vrij voor patiënten in de laatste levensfase. Palliatieve zorg is een mooie aanvulling op mijn dagelijkse werk.”

Het fijne aan het werk in deze fase is dat je in een moeilijke situatie rust kunt brengen in een familie. Palliatieve zorg is een mooie aanvulling op mijn dagelijkse werk.

Heeft u suggesties of ziet u iets dat niet klopt? Laat het ons weten!

Uw bericht komt terecht bij NPZ Noord-Limburg.