Hoopbrengers

In het hospice voel je: het leven is niet maakbaar

Voor mensen die op zoek zijn naar zin, kunnen de tijdloze waarden van de kerk veel zingeving bieden. Zo zegt psychiater en filosoof Damiaan Denys. In de laatste aflevering van de reportageserie “Hoopbrengers” van De Nieuwe Koers vertellen geestelijk verzorger Famke Robben en bestuurslid en zorgvrijwilliger Geert Beurskens hoe het geloof naar voren komt in het hospice Mariaweide in Venlo. De gasten van het hospice hebben vaak niets meer met de kerk, maar nog wel met geloof. Dan ontstaat er soms toch ruimte voor het laatste sacrament.

Als geestelijk verzorger houdt Famke Robben zich bezig met de gasten van het hospice met betekenisgeving, via het geloof. “Ik probeer enerzijds ruimte te maken voor wat zwaar voelt, en anderzijds wat kracht te brengen. De balans tussen die twee is belangrijk.” Ze is het eens met de stelling van Denys dat de tijdloze, christelijke waarden mensen zingeving kunnen bieden. “Vergeving, zachtheid, vertrouwen en overgave, dat zijn belangrijke christelijke waarden die ik inbreng in mijn werk als geestelijk verzorger.”

Bestuurslid en zorgvrijwilliger Geert Beurskens is een overtuigd gelovige, maar niet meer verbonden aan de katholieke kerk. Hij verzorgt rituelen en loopt graag het laatste stuk van hun leven met de gasten op. In de rituelen ziet hij grote waarde. “Door de symboliek van een ritueel geef je vorm aan die gevoelens, die onbesproken toch begrepen worden. Het is een manier om gevoelens te kanaliseren en er een grens aan te geven.” Een ritueel dat in de katholieke kerk belangrijk is, is de ziekenzalving. Volgens Beurskens is dit de symboliek van vergeving vragen en een zegen geven. “Wat ik zie gebeuren bij dat laatste sacrament: een zalving neemt pijn en verdriet niet weg, maar maakt het wel draaglijk. Het geeft antwoord zonder woorden.”

 

Lees het volledige artikel van De Nieuwe Koers via onderstaande link. Let op! Het artikel is enkel te lezen na het aanmelden voor de nieuwsbrief van De Nieuwe Koers. Dit is geheel kosteloos.

Heeft u suggesties of ziet u iets dat niet klopt? Laat het ons weten!

Uw bericht komt terecht bij NPZ Noord-Limburg.