Emoties en pijn

Het bericht te horen krijgen dat je niet meer beter kunt worden, beleeft eenieder op een eigen manier. Sommige mensen zijn heel boos, machteloos of angstig voor wat komen gaat. Anderen gaan er juist tegenaan om er iets goeds van te maken. Hieronder een aantal emoties die zich voor kunnen doen. Het belangrijkste is dat u de ruimte neemt en krijgt om met deze emoties om te gaan zoals u dat wilt. Het draait om u en uw naasten. Het is van belang dat u zelf aangeeft wat u belangrijk vindt in deze periode.

Angst voor lijden en voor de dood

Niemand weet wat hem of haar aan het einde van het leven te wachten staat. Wat kan ik verwachten? Wordt het een lijdensweg? Die onzekerheid kan iemand bang en angstig maken. Het kan u helpen erover te praten met de mensen in uw omgeving of met zorgverleners.

Machteloosheid en afhankelijkheid

Vaak is het niet gemakkelijk te accepteren dat u weinig of geen invloed kunt uitoefenen op uw ziekte. Het afhankelijk worden van de zorg van anderen is voor veel mensen een moeilijke stap. Geef duidelijk aan wat u wilt en hoe u graag geholpen wilt worden.

Genieten en bewuster leven

Naast negatieve gevoelens kunt u ook positieve veranderingen ervaren. Er zijn mensen die meer dan ooit genieten van de ‘kleine’ dingen. Sommige mensen gaan bewuster en intenser leven. Aandacht voor uw naasten is ook van belang. Ook zij maken een moeilijke periode door.

Pijn

Pijn kan verminderd worden door diverse pijnstillers. Vaak wordt voor pijn morfine of morfineachtige medicijnen voorgeschreven. Meer informatie over morfine kunt u opvragen bij uw zorgverlener. Voor de behandeling van pijn kunnen massage, ontspanningsoefeningen of het gebruik van geuren (aromatherapie) ook heel goed helpen.

Vermoeidheid

U kunt zich lichamelijk en geestelijk moe voelen. Dat kan het gevolg zijn van de strijd van uw lichaam tegen de ziekte zelf en/of de behandelingen hiervan. De manier waarop u met uw ziekte omgaat en de verandering die dit met zich meebrengt, kan zorgen voor minder energie. Het lijkt misschien wat tegenstrijdig, maar beweging helpt tegen deze vermoeidheid.

Gebrek aan eetlust

Veel mensen die ziek zijn, hebben minder eetlust, terwijl het lichaam juist behoefte heeft aan wat extra’s. Door goed te eten, behoudt u uw kracht en conditie zo lang mogelijk. Het kan ook zijn dat er een moment komt dat het beter voelt of is, om minder te eten. Vraag eventueel om een gesprek met een diëtiste om u uitgebreid te laten informeren.

Tips

  • Geef op tijd aan wat uw klachten, wensen en behoeften zijn. Soms zijn ze op een gemakkelijke manier te verhelpen of te verlichten.
  • Er zijn professionals speciaal opgeleid om mensen in deze periode van het leven te begeleiden. Maak er gebruik van als u daar behoefte aan heeft.